Незабаром українці відзначатимуть найбільше весняне релігійне свято − Великдень. Відповідно до традицій, на великодньому столі повинно бути 48 страв, що уособлюють семитижневий піст.
Зрозуміло, зараз цього не дотримуються, однак є кілька страв, які головні у нашій святковій трапезі, а серед них ті, що несемо у церкву у великодньому кошику для освячення. Насамперед це, звичайно ж, − паска і крашанки, інформує Політик з посиланням на novadoba.com.ua. Черкащанка Олена Приходько розповідає, що зазвичай перед святами цифри на цінниках зростають і в супермаркетах, і на базарах.
Отож, продукти, які можна довго зберігати, купує завчасно. Консервація, вино, барвники для яєць, м’ясо та інгредієнти для паски вже придбала.
Паски печемо разом із мамою, це вже − традиція. Так робила моя бабуся, й до цього привчаю своїх доньок. Та й домашні паски набагато смачніші, ніж магазинні, − говорить пані Олена. − Звичайно щороку ходимо родиною до церкви, крім паски і яєць, освячуємо домашню ковбасу, сало, твердий сир, овочі та вино.
Цьогорічні ціни значно різняться з минулорічними, тож на святкування Великодня, на сам стіл, плануємо витратити не менше 1 500 гривень. Ми ніколи не економимо на таких святах, адже за одним столом збирається вся родина, а це не так часто буває.
Загалом цьогоріч мінімальний великодній кошик здорожчав на третину порівняно з 2017 роком й становить у середньому понад 500 грн.
За розрахунками експертів, цього року традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, м’який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться українцям на 129 грн – тобто на третину (+34,2 %) – дорожче, ніж торік. Тоді мінімальний набір продуктів коштував 376 грн. Вартість основної складової великоднього кошика – паски домашньої випічки – становитиме близько 80 грн за 1 кг. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться дорожче, адже її ціна залежить від інгредієнтів випічки та її оздоблення.
Зростання вартості паски зумовлене двома чинниками. Із однієї сторони, це подорожчання молока, вершкового масла, яєць та родзинок, з іншої – збільшення вартості енергоресурсів для хлібопекарських підприємств, пояснюють експерти. Найдорожчими складовими святкового кошика цього року традиційно будуть м’ясні продукти: домашня ковбаса (0,5 кг) – 102 грн (190−216 грн за 1 кг) та буженина (0,5 кг) – 94 грн із розрахунку 177−200 грн за 1 кг. Порівняно з 2017 роком вартість буженини збільшилася в середньому по Україні майже на 38,2 %, а домашньої ковбаси – на
41,7 %. Сало (0,5 кг) обійдеться мінімум у 35 грн із розрахунку 63−105 грн за 1 кг. Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за твердий сир (0,5 кг) – 65 грн (118−157 грн за 1 кг). Домашній сир (0,5 кг) обійдеться приблизно у 29 грн (54−92 грн за 1 кг).
Найдешевшими складовими будуть яйця (10 шт.) – 27 грн (25−29 грн за десяток залежно від категорії) та хрін
(250 г) – 12 грн, ціна на який лишилася на рівні минулого року – 9−14 грн.
Be First to Comment